Az ózon fertőtlenítő hatása

Az ózon

Az ózont (O3) a világ egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyagaként tartják számon. Akár 2-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór, ráadásul 100% környezetbarát, teljesen vegyszermentes, ezáltal semmilyen egészségkárosító hatás nem marad hátra az eljárást követően.

Gáz halmazállapotából adódóan eljut a helyiség minden pontjába és megszünteti a kellemetlen szagokat, elpusztítja a mikroorganizmusokat, beleértve baktériumokat, vírusokat, penészgombákat, anélkül, hogy károsítaná a berendezési tárgyakat, illetve eszközöket.

 

Hogyan hat az ózón a vírusokra, baktériumokra, penészgombákra

Az ózon bizonyítottan erős, hatékony baktérium és vírusölő hatással bír. Az ózon rendkívüli oxidáló hatása, molekuláris instabilitása, lehetővé teszi a baktérium sejthártyájának megbontását és elpusztítását. Az ózonmolekulák a vírusok külső fehérjeburkát, azaz a kapszidjait károsítják, így azok megszűnnek a sejt membránokhoz kötődni, azaz képtelenek továbbadni a fertőzést. Az eljárás elpusztítja a penészgombák spóráit, megakadályozza a gombák sejtnövekedését. Ezzel együtt a penészgombák okozta dohos szag is megszűnik az adott helyiségben.

Az említett oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy ez ellen a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat.

 

Hogyan szünteti meg az ózon a kellemetlen szagokat

 

Mikor az ózon extra oxigénatomja reakcióba lép a szagmolekulákkal, azonnal oxidálja és elpusztítja azokat. Ennek a reakciónak a következtében a szagmolekula megsemmisül, az ózon pedig tiszta, friss oxigénné alakul.

Ezen fertőtlenítési folyamat legnagyobb előnye más vegyszeres eljárásokkal szemben, hogy nem csupán elfedi, hanem megszünteti a kellemetlen szagokat azáltal, hogy lebontja azok forrását.

A penészgombaspórák okozta dohos szag, festékszag, háziállatok szaga, tűzkár, vízkár után keletkező szagok, izzadságszag, sütőolaj szaga, odaégett étel szaga mellett a dohányfüst okozta szúró, kellemetlen szag is teljes mértékben megfékezhető ezzel a művelettel, mert képes megszüntetni a fenolgázok okozta irritációt. Az ózon fertőtlenítő, szagtalanító hatása nem csak a levegőre irányul, hanem a helyiségekben található berendezésekre, használati tárgyakra is.

 

Hogyan fejti ki hatását a poratkákkal szemben

 

Az ózon képes beszivárogni minden apró repedésbe, résbe a padlón, a szövetekbe, az ágyneműk és a matrac belsejébe is. Elpusztítja az ezeken a helyeken élő különféle atkákat azzal, hogy roncsolja a légzőszervüket. Egyedülálló hatása a vegyszerekkel szemben, hogy az ózon oxidálja az atkák porallergiáért felelős ürülékét. A lakástextilekben megtapadó poratkák ózonos kezelésével nem csak friss illatot varázsol a helyiségbe, hanem megszűnnek az allergiás reakciók is.